Selina Juul – Europeaan van het Jaar 2020

EOY-S-A

 

Elk jaar nomineren de Europese redacties van Reader’s Digest kandidaten voor de onderscheiding ‘Europeaan van het Jaar’. Het gaat daarbij om mensen die zich op een opvallende wijze inzetten voor een betere wereld.De onderscheiding, die sinds 1996 wordt uitgereikt, is dit jaar toegekend aan de 39-jarige Deense activiste Selina Juul, oprichter van Stop Spild Af Mad (Stop Voedselverspilling). De onderscheiding werd op dinsdag 21 januari uitgereikt in Kopenhagen door Europees redactiecoördinator Alex Fiher.

Met de onderscheiding eert Reader’s Digest Selina Juul voor het succes waarmee zij in Denemarken de strijd is aangegaan tegen de grootschalige verspilling van voedsel. Juul: “Mensen verspillen geld en ze verspillen grondstoffen. Bijna een miljard mensen op onze planeet zijn ondervoed, terwijl er tegelijkertijd zoveel voedsel wordt verspild dat je er twee miljard mensen mee kunt voeden.”

Selina Juul werd geboren in de Sovjet-Unie. Toen zij als kind met haar ouders en grootmoeder in Moskou woonde, ondervond ze wat voedselschaarste betekent. “Meer dan eens kwam mijn grootmoeder terug uit de supermarkt met lege handen. Zij deed er alles aan om wat er was zo goed mogelijk te gebruiken, zodat we altijd eten op tafel hadden. EOY-S1

Toen ze 13 was verhuisde Juul met haar moeder (haar ouders waren gescheiden) naar Kopenhagen en stond daar versteld over de manier waarop haar nieuwe klasgenoten omgingen met eten. Sommigen gooiden hun van huis meegenomen boterhammen weg iets anders te kopen bij een snackbar. Het werd nog erger toen ze als stagiair bij een bakker ging werken en zag hoe daar aan het eind van de dag het niet verkochte brood werd weggegooid.

Juul volgde een opleiding tot grafisch ontwerpster en begon een eigen studio. Maar toen zij de milieu-documentaire An Inconvenient Truth van de vroegere Amerikaanse vice-president Al Gore zag, kreeg ze inspiratie om haar leven een nieuwe richting te geven. Waarom, dacht ze, houdt niemand zich bezig met voedselproductie terwijl dat de op twee na grootste bron van broeikasgassen is?

In het februarinummer van Het Beste staat een uitgebreide reportage over de manier waarop Juul sindsdien met groot succes een campagne opzette om Denemarken te helpen de voedselverspilling tegen te gaan. Volgens de Deense Raad voor Landbouw en Voeding is de voedselverspilling in Denemarken in vijf jaar tijd met 25% gedaald. Juul voert intussen ook actie binnen de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Anders Jensen, marketingdirecteur van de grootste Deense discountsuper REMA 1000, besloot na overleg met Juul te stoppen met bulk-acties als ‘drie halen, twee betalen’, omdat die verspilling in de hand werken. Hij zegt: “Tot Selina er was, had niemand in Denemarken het over voedselverspilling. Zij levert een gevecht en mensen beginnen te luisteren. Het komt echt helemaal door haar.”

Meer informatie:

#selinajuul
https://www.instagram.com/selinajuul

#selinajuul

Deel het met uw vrienden

PinIt