Blaaskanker de baas

Toen Frances Dobrowolski in augustus 2019 zag dat er bloed in haar urine zat, dacht ze daar verder niet over na. Maar toen het weer gebeurde, bracht ze het twee weken later ter sprake bij haar huisarts, waar ze eigenlijk voor iets anders was. De huisarts verwees haar meteen door naar een uroloog en dat bleek levensreddend voor de 78-jarige grootmoeder uit New Hampshire. Een cystoscopie – onderzoek waarbij met behulp van een minuscule videocamera in de plasbuis en blaas wordt gekeken en mogelijke afwijkingen en tumoren kunnen worden opgespoord – wees uit dat er tumoren in de blaas zaten. Dobrowolski kon op een monitor meekijken en zag de tumoren ook – ze groeiden vanuit de blaaswand in de blaas. “Het was een heleboel kanker”, zegt ze.
Frances kreeg te horen dat roken een mogelijke oorzaak was. “Ik ben 13 jaar geleden gestopt, maar ik heb veertig jaar lang twee pakjes per dag gerookt”, zegt ze. “Ik dacht, als ik iets zou krijgen, dat het longkanker zou zijn, maar in plaats daarvan kreeg ik blaaskanker.”
Frances werd na een paar dagen geopereerd om de tumoren weg te halen, maar bij controle twee weken daarna waren er weer tumoren te zien en dus werd ze nog een keer geopereerd. Ook kreeg ze zes weken lang eens per week chemo in haar blaas toegediend om resterende tumorcellen te vernietigen.
De daaropvolgende controle bracht opnieuw een tumor aan het licht en ze kreeg weer chemo-infusen. “Maar omdat ik meteen naar de dokter ging zodra ik symptomen had en omdat de tumoren niet in mijn spieren groeien, is mijn prognose goed. Ik blijf optimistisch”, aldus Frances.
In 2018 kregen wereldwijd zo’n 550.000 mensen de diagnose blaaskanker. In de Europese Unie krijgen jaarlijks zo’n 120.000 mensen die diagnose en ieder jaar overlijden in de EU ongeveer 40.000 mensen aan de ziekte.
Veel blaaskankers zijn, net als die van Frances, goed te behandelen. Essentieel daarbij is vroegtijdige ontdekking – en dat is waar de schoen wringt. Dat iemand een verhoogd risico op blaaskanker loopt, valt met testen niet vroegtijdig te detecteren en dus moeten patiënten de voortekenen zelf signaleren en onderkennen.
Lees verder in Het Beste van juni 2021