38 huishoudelijke superhelden

Ze hebben geheime krachten waarmee je in een handomdraai een probleem kunt oplossen, maar ook de viezigheid in de koekenpan. Ze liggen te niksen onder je aanrecht, in je koelkast of gewoon in een la. Ze zien er zo gewoontjes uit. Maar als je hun kracht ontdekt, besparen ze je ongewenste ritjes naar de winkel, dure bezoekjes van de klusjesman, tandengeknars en nog meer.

. In de keuken

IN PLAATS VAN GIST: Wil je brood gaan bakken? Voeg een mengsel van een theelepel vitamine C-poeder (of citroenzuur) en een theelepel baking soda (ook bekend als zuiveringszout) toe aan je deeg. Dat hoeft dan ook niet meer eerst te rijzen voor je gaat bakken.

IN PLAATS VAN BAKPOEDER: Meng twee delen wijnsteen-poeder met één deel baking soda en één deel maïzena. De maïzena vertraagt de
reactie tussen de zure wijnsteen en
de basische baking soda; dat verlengt de rijskracht van deze combinatie.

EEN FLES WIJN REDDEN: Als de kurk breekt tijdens het openen, geen paniek. Giet de wijn door een koffiefilter, daar blijven alle kurkkruimels in achter.
GROENTEN IN DE KOELKAST BESCHERMEN: Leg een laagje keukenpapier in de groentela van de koelkast. Dat absorbeert het vocht dat uit de groenten komt, waardoor alles gaat rotten. Als het papier vuil wordt, doe je er gewoon nieuw papier in.

VRUCHTEN VERS HOUDEN: Worden je bessen en druiven schimmelig voordat je ervan hebt kunnen genieten? Bewaar ze in een vergiet – en niet in een afgesloten plastic doos – in de koelkast. De koude lucht circuleert door de gaatjes en rondom het fruit, zodat het dagen langer vers blijft.

SLAPPE SLA TOT LEVEN BRENGEN: Gooi die sneue slablaadjes niet in de vuilnisbak. Doe het sap van een halve citroen in een kom koud water, doe de sla erin en zet een uur in de koelkast. Maak de slablaadjes goed droog voordat je je ze in een salade of op een sandwich gebruikt.

VLEES MALSER MAKEN: Als je goedkoop vlees vier uur in azijn legt, worden niet alleen de taaie vezels opgelost; de azijn zorgt ook dat er tijdens het grillen minder kankerverwekkende stoffen ontstaan. Experimenteer met verschillende soorten azijn om smaak toe te voegen, of gebruik gewoon appelcider-azijn of gedestilleerde azijn. Spoel het vlees wel eerst goed af voordat je het gaat bakken of braden.

Lees verder in het juninummer over alledaagse hulpmiddelen bij schoonmaken, klusjes in huis, tuinieren en gezondheid.