De sofa – Anne Roumanoff

roumanoff(De Franse comediènne
Anne Roumanoff
laat maandelijks
haar licht schijnen
op kleine en
grote zaken.)

 

In zo’n enorme meubelzaak voel je je verloren. Er is gewoon teveel keus. De verkoper is charmant. “Zoekt u een slaapbank? Of vast? Voor dagelijks gebruik?” Hij ondersteunt ons. Wij wandelen door de wereld van sofa’s, op de voet gevolgd door onze nieuwe beste vriend.

“Probeer die eens. Die zal u zeker bevallen.” Wij proberen ons te concentreren op onze achterwerkervaring. “Dat is model Diva uit de serie Rapido. Franse kwaliteit, Italiaans design en Scandinavische stijl. Stevig, toch zacht en afneembaar.” Hij is duurder dan we ons hadden voorgesteld. We
aarzelen. “Dit model wordt nooit afgeprijsd”, zegt de verkoper licht verontwaardigd. Hij tikt op een tabletcomputer, belt even met iemand en zegt dan dat hij ons bij hoge uitzondering 40% korting mag geven. We zijn opgetogen.

roumanoffsofaDirect laat de verkoper ons het bestelformulier tekenen. Hij blijft vriendelijk maar is nu toch minder aanhankelijk.
De opwinding van de jacht is gezakt. “Er komt nog 195 euro afleverkosten bij, had ik dat niet gezegd? Wat? Vijfde etage? Dan is het 215 euro.” Zijn telefoon rinkelt. Hij kijkt verveeld. Zijn baas heeft gezegd dat hij de prijs niet teveel mag verlagen, omdat hij anders met verlies verkoopt. Niet meer dan 20%. “Levertijd? We hebben dit model nu alleen nog in het paars. Grijs? Dan moet u drie maanden wachten.” Hij tikt nog eens op zijn tablet en zegt dan: “U heeft geluk. Ik heb er nog een in Italië. Die kunt u verwachten over… 8 weken.”

We willen hem bedanken, maar hij is al verdwenen. Hij trekt een warme glimlach op zijn gezicht en stapt op een stel af dat net is binnengekomen. “Zoekt u een slaapbank?”