Menselijke goedheid in oorlogstijd

Vijf verhalen uit Nederland, Frankrijk, Duisland, Finland en Spanje over het redden van mensen en dieren uit Oekraïne. Hoe oorlog ook het beste in mensen naar boven brengt.

Spanje
Het gezin dat drie zusjes in veiligheid bracht

Op 25 februari stapten María Jesús Márquez en haar man Juan Luis Escobar uit Ciudad Real in Midden-Spanje in hun Citroën C4 voor een lange rondreis van ongeveer 7.700 kilometer. Ze gingen naar Ubla, een dorp in Oost-Slowakije, bij de grens met Oekraïne.
Hun missie? Ze gingen drie zusjes uit Oekraïne ophalen – Lioebava Fil (14); Jesenia Fil (12) en Varja Fil (10) – om hen onderdak te bieden tijdens de oorlog

Duitsland
De arts die zich naar de grens haastte

Toen na de Russische invasie in Oekraïne miljoenen mensen naar Polen vluchtten, wist Peter Haarmann, een arts uit Stühlingen in het zuidwesten van Duitsland, dat hij moest helpen. Hij liet zijn kliniek achter en ging zo snel mogelijk naar Przemysl, een stad in zuidoost-Polen, om vluchtelingen te helpen die daar de grens over kwamen. Haarmann bleef er twee weken. Dit interview met de Duitse omroep SWR werd gehouden kort na zijn aankomst, begin maart.

Finland
De Olympiër die een beweging startte

Anni Vuohijoki was na de Olympische Winterspelen in Beijing net terug in Helsinki toen Rusland Oekraïne binnenviel. “Het herinnerde me aan de annexatie van de Krim”, zegt de voormalig gewichtheffer en arts in opleiding, die deel uitmaakt van het ondersteuningsteam van de Finse Olympische ploeg. “Dat gebeurde na de Olympische Spelen in Sotsji in 2014.”
Anni (33) heeft een nauwe band met Oekraïners. “Door mijn sport heb ik Oekraïense vrienden en vriendinnen”, zegt ze (Anni deed in 2016 mee aan de Spelen in Rio). “En wij Finnen groeiden op met een voortdurende angst voor onze grote buur.” Finland heeft een grens van 1.300 kilometer met Rusland.

Frankrijk
De ondernemer die een konvooi ambulances regelde

Lucas Wojcik, een ondernemer uit het departement Meuse in het noordoosten van Frankrijk, is de man achter een initiatief om ambulances naar Oekraïne te brengen. Dankzij geldinzamelingsacties en verschillende organisaties die op zijn oproep reageerden, vertrokken op 7 maart 22 ambulances, die werden bestuurd door vrijwilligers, uit het plaatsje Commercy naar Oekraïne.

Nederland
De dierenliefhebbers die wilde dieren evacueerden

Ze lagen in de laadruimte van een kleine witte vrachtwagen voor veevervoer, en Gyz en Nila, twee Afrikaanse leeuwen, beseften niet dat de harde dreunen in de verte, die boven het gebrom van de motor uitkwamen, oorlogsgeluiden waren. Ze konden niet weten dat op een zeker moment de vrijwilliger die de vrachtwagen bestuurde buiten Kyiv op een Russische wegversperring stuitte waar hij zich doorheen moest praten. Of dat eerdere pogingen waren mislukt en dat hij andere routes naar de Poolse grens moest zoeken. Deze kleine ark van Noach was maar een van de duizenden voertuigen die probeerden veiliger oorden te bereiken.

Lees de verhalen helemaal in Het Beste van juli-augustus 2022