Tips om langer te leven

Het is algemeen bekend dat gezond eten, regelmatig bewegen en weinig stress bijdragen aan een langer, gezonder leven. Dit zijn nog eens 30 tips voor een langer leven

Overweeg extra vitamine D.
Vitamine D, die wordt gevormd onder invloed van zonlicht, heeft veel gezondheidsvoordelen – en houdt verband met langer leven. Maar vertrouw niet alleen op zonlicht om genoeg vitamine D te krijgen; op hogere leeftijd komt huidkanker vaker voor, dus het is belangrijk om niet te veel in de zon te zijn. Overleg met je huisarts of vitamine D in tabletvorm geschikt voor je is.

Ga trouwen, of blijf getrouwd. Uit een onderzoek uit 2014 door het Langone Medical Center van New York University bleek dat getrouwde mannen en vrouwen 5 procent minder risico lopen op een hart- of vaataandoening. De voordelen zijn nog groter voor degenen die seksueel actief blijven. Bij een onderzoek van Duke University werden 270 mensen 25 jaar gevolgd; daaruit bleek dat frequente seks voor mannen ‘een significante voorspeller voor een lang leven’ is.

Het belang van rijpe vruchten
Uit nieuw onderzoek blijkt dat volledig gerijpt fruit meer levensverlengende gezondheidsvoordelen heeft. In volledig rijpe peren en bramen zitten meer ziektebestrijdende antioxidanten. En bij watermeloen wijst een dieprode kleur op meer lycopeen, een antioxidant die mogelijk het risico op kanker en hartkwalen vermindert.

Slik minder pijnstillers. Regelmatig gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen kunnen het risico op een hartaanval of beroerte met 10 procent verhogen, aldus een advies van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) uit 2014. (Dit risico is nog groter bij hogere doses die alleen op recept verkrijgbaar zijn). Reserveer die middelen voor hevige pijn en gebruik de laagst mogelijk dosis, zo kort mogelijk.

Neem nog een kopje.
Koffie doet meer dan je wakker houden; het beperkt ook het risico op beroertes, diabetes en bepaalde soorten kanker. En het vakblad Circulation publiceerde in 2015 een onderzoek waaruit bleek dat “mensen die dagelijks drie tot vijf koppen koffie dronken ongeveer 15 procent minder risico liepen op vroegtijdig overlijden dan mensen die geen koffie dronken” aldus een van de onderzoekers, dr. Walter Willett. Als je niet van koffie houdt: groene thee bevat krachtige antioxidanten (catechinen) die diabetes en hartkwalen mogelijk helpen voorkomen.

Lees verder in Het Beste van juni 2021