De waarheid over vis

Voor het ongetraInde oog lijkt het ene stuk
vis vaak als twee druppels water op het andere. Bovendien kunnen kleur, vorm en structuur van
vis en andere zeedieren vaak onherkenbaar worden veranderd met moderne voedingstechnieken. Kunnen we dus we zeker weten dat de vis op ons bord ook de vis is die we denken? Niet zo lang geleden luidde het antwoord vermoedelijk ‘nee’. Maar dankzij striktere EU-regelgeving, verbeterde wetenschappelijke testmethodes en grotere waakzaamheid bij supermarktketens en fabrikanten is de kans tegen- woordig aanzienlijk groter dat onze kabeljauw echt kabeljauw is, en een heek een echte heek.

Door Tim Hulse

Illustratie Daniel Mitchell

Dat neemt niet weg dat vis en schaaldieren het meest verhandelde voedsel ter wereld zijn, met een jaar- omzet van ruim 120 miljard euro; het is een gigantische industrie en die hele markt te reguleren is een mega- klus.

Uit een recent onderzoek bleek dat zelfs in het hart van de Europese Unie, in de restaurants van het Europees Parlement, niet iedere vis is wat hij zijn moet. En we ontdekten dat de gevol- gen van deze ‘vis-substitutie’ soms ernstig kunnen zijn.

lees verder in Reader’s Digest, juni 2017