Zo vrij als een vogel

Met glinsterende ogen laat de 40-jarige Dorine Bourneton haar rolstoel achter op de startbaan en hijst zich op de vleugel van haar vliegtuig. Ze legt eerst haar benen in de cockpit en bindt ze vast met klittenband, om te voorkomen dat ze tijdens haar luchtshow door de cockpit slingeren. Ze gespt haar parachute aan en controleert de vijfpunts-veiligheidsgordel.

door Elodie Chermann en Stéphane Calmeyn
foto: Dominique Playdeau
Het is vrijdag 19 juni 2015, 15.30 uur. Op de luchtshow op het Parijse vliegveld Le Bourget, de grootste in de wereld, is een grote menigte bijeen. Met oorverdovend gebrul trekken de Alpha Jets van de Patrouille de France, (het stuntteam van de Franse luchtmacht) kaarsrechte blauw-wit-rode strepen door de hemel.
Dorine zet haar helm op, schakelt haar microfoon in en zegt: “Verkeers-
toren Le Bourget, Fox Papa Kilo Echo verzoekt toestemming om op te stijgen.” Haar hart bonst, maar haar stem is kalm. Over een paar minuten zal ze haar vaardigheden als stuntvlieger demonstreren. Het is een primeur voor Le Bourget: Dorine is de eerste vrouwelijke stuntvlieger ter wereld die verlamd is aan beide benen. Lees verder in Reader’s Digest, november 2016