Stille signalen van uw lichaam

Namen vergeten, snurken, een plotselinge woede-aanval. Het hoeft niets te betekenen, maar stuk voor stuk kunnen het stille signalen van uw lichaam zijn die wijzen op een ernstiger probleem. In het mei-nummer van Reader’s Digest geven we een overzicht.

een voorproefje:

U vergeet namen

Weet u tijdens een barbecue de naam van uw buurman opeens niet meer? Misschien is het stress of vermoeidheid, maar het vergeten van kleine dingen als namen of boodschappen kan wijzen op hypothyroïdie, ofwel een tekort aan schildklierhormoon.
“Patiënten klagen dat ze zich ‘waziger’ in hun hoofd voelen”, zegt de Amerikaanse endocrinologe Ashita Gupta. Zonder schildklierhormoon verlopen alle processen trager. “Ik vraag altijd of ze na een goede nachtrust nog moe zijn. Als ze dan nog niet helder zijn, kan dat een teken zijn dat er een hormonale oorzaak is – zoals een trage schildklier.” Andere tekenen hiervan zijn het altijd koud hebben, verminderde libido of wanneer het eten niet meer zo lekker smaakt.
Omdat het vage symptomen zijn die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, is het verleidelijk om ze weg te wimpelen. Ongeveer de helft van de miljoenen mensen met een schildklieraandoening is zich hiervan niet bewust, aldus de Amerikaanse vakorganisatie van endocrinologen, ACE. Als u een van deze symptomen heeft, is het verstandig u te laten onderzoeken.
“Patiënten die worden behandeld met schildkliermedicatie zijn altijd verbluft hoeveel alerter ze zijn – en dat hun geheugenverlies en concentratieproblemen niet werden veroorzaakt door menopauze of ouderdom”, voegt Gupta eraan toe.

U heeft moeite met geld

Onderzoekers van de Universiteit van Alabama volgden gedurende langere tijd 87 senioren met lichte geheugenproblemen. De 25 die uiteindelijk de ziekte van Alzheimer kregen, hadden al een jaar eerder moeite met het beheren van hun bankafschriften en het betalen van rekeningen. “We stelden vaak de vraag; ‘U bent uit eten en de rekening is 60 dollar. Hoeveel dollar is een fooi van 15 procent?’”, zegt dr. Daniel Marson, directeur van het Alzheimercentrum van de universiteit. Mensen met een vroeg stadium van Alzheimer denken vaak een paar minuten na en geven een fout antwoord. Iedereen heeft wel eens een zwak moment, “maar als dit soort fouten langere tijd regelmatig wordt gemaakt is dat een alarmsignaal”, zegt Marson.

Voortschrijdende Alzheimer gaat gepaard met geleidelijke verschrompeling van de hersenschors, waar activiteiten als denken, plannen en herinneren huizen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de dagelijkse financiën bij te houden. Ook als men moeite krijgt met andere taken zoals het bereiden van een favoriet recept of autorijden naar een bekende plaats, zijn dat waarschuwingssignalen.

Lees verder in Reader’s Digest – mei 2016.