Medische doorbraken in 2016

medischedoorbraken

Doorbraken in de medische wetenschap bieden hoop aan premature baby’s, vertragen de achteruitgang van de ogen en vergroten de kans op een snelle diagnose

Een nieuw antibioticum
In januari 2015 maakten onderzoekers van de Universiteit van Bonn in Duitsland, in samenwerking met collega’s aan de Northeastern Unversity in het Amerikaanse Boston, de ontdekking van een nieuw antibioticum bekend. Dit eerste nieuwe antibioticum in 35 jaar zou effectief zijn bij de genezing van longontsteking, tuberculose en een reeks andere infecties.
Het nieuwe middel, teixobactine, zou zeer waarschijnlijk niet tot resistentie van de bacteriën leiden. Dat is het grootste probleem met de tot nu toe bestaande antibiotica. Teixobactine zou vooral effectief zijn tegen tuberculose. Tuberculose die resistent is tegen meerdere antibiotica is een groeiend probleem, met name in Oost-Europa. De verwachting is dat teixobactine binnen vijf jaar zal worden toegelaten als medicijn in Europa en in de Verenigde Staten.

Wacht even met die navelstreng
Er zijn nogal wat complicaties die bij een baby kunnen optreden rond de geboorte en een van de meest voorkomende is een bloeding in de hersenen, met de dood tot gevolg. Onderzoekers van het Baylor Research Institute in Dallas hebben ontdekt dat de kans daarop aanzienlijk kleiner wordt wanneer na de bevalling 45 seconden langer gewacht wordt voor de navelstreng wordt afgekneld.
De onderzoekers meldden dat vooral de vermindering van bloedingen in de hersenen met 50 procent opviel. Bovendien bleek dat baby’s minder vaak al in de kraamkamer geïntubeerd hoefden te worden vanwege apneu en andere ademhalingsproblemen.

Een snelle test voor dodelijke ziektes
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in Boston hebben een eenvoudige en snelle test ontwikkeld om razendsnel vast te stellen of iemand besmet is met een zeer besmettelijke ziekte als ebola, dengue of gele koorts. De test bestaat uit eenvoudige, van kleur veranderende strips, vergelijkbaar met een zwangerschapstest.
De strips zijn vooral bedoeld voor gebruik in moeilijk toegankelijke gebieden. “Het is een complementaire techniek voor plaatsen waar geen stromend water of elektriciteit is”, zegt dr. Kimberly Hamad-Schifferli, een van de ontwikkelaars. Het kan lokale gezondheidswerkers helpen vast te stellen of er sprake is van een dodelijke virusinfectie, zodat sneller kan worden ingegrepen. “We proberen dit het veld in te krijgen, in handen van de mensen die het nodig hebben”, aldus dr. Hamad-Schifferli.

Baarmoedertransplantatie
Er is hoop voor vrouwen die als gevolg van een aangeboren afwijking of door een kankerbehandeling geen functionerende baarmoeder hebben. In september 2014 schonk een Zweedse vrouw het leven aan een gezonde baby na een geslaagde baarmoedertransplantatie. De 37-jarige Malin Stenberg werd zonder baarmoeder geboren. De donor was een 61-jarige vriendin. De operatie werd uitgevoerd door dr. Mats Brännström van de Universiteit van Göteborg en een internationaal team van artsen. Sindsdien hebben nog drie andere vrouwen in Zweden kinderen gekregen na een succesvolle transplantatie.

Beademing voor donorlongen
In juli 2013 slaagden transplantatiespecialisten van de Belgische Universiteit van Leuven erin om donorlongen buiten het lichaam elf uur lang in leven te houden. Dat was een record in de medische geschiedenis. Het is goed nieuws voor chronische longpatiënten die wachten op een transplantatie. Het Belgische team gebruikte de OCS-LUNG, een draagbaar apparaat dat het donororgaan voorziet van een constante stroom zuurstof. Het apparaat werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf TransMedics, en betekent een revolutie op het gebied van longtransplantaties. De OCS-LUNG maakt het mogelijk longen langer te bewaren en over grotere afstanden te vervoeren. Het apparaat is intussen te koop in Europa en Australië.

Hulp bij teruglopend gezichtsvermogen
Ocata Therapeutics kondigde afgelopen zomer de tweede fase aan van een onderzoek naar stamceltherapie, gericht op herstel van teruglopend gezichtsvermogen bij ouderen als gevolg van degeneratie van het netvlies.
Bij de meest voorkomende vorm van maculadegeneratie verslechtert de dunne weefsellaag die zuurstof en voeding toedient aan de staafjes en kegeltjes in het oog. Zonder die voedingsstoffen loopt het gezichtsvermogen terug. Ocata laat de stamcellen uitgroeien tot gezonde cellen die vervolgens in het oog geïnjecteerd kunnen worden. Bij de eerste twee klinische tests met in totaal achttien patiënten leverde de ingreep bij tien mensen een zekere verbetering van het gezichtsvermogen op. Bij zeven andere stopte de degeneratie. Ocata hoopt dat de behandeling ooit een even gewone ingreep wordt als een staaroperatie.

De jacht op een kindermoordenaar
In juli 2015 maakte het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) bekend dat het het eerste officiële vaccin tegen malaria bij baby’s en kinderen zou goedkeuren.
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO kwamen in 2013 627.000 mensen om het leven door malaria. Bijna 90 procent van de gevallen deed zich voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en 77 procent van de doden waren kinderen tot vijf jaar. Bij de laatste klinische tests van het nieuwe vaccin, Mosquirix, bleek dat met vier doses de kans op malaria met 40 procent afnam.
Het vaccin is vooral het werk van het onderzoekersechtpaar Ruth en Victor Nussenzweig van de Amerikaanse Universiteit van New York in Langone. De afgelopen halve eeuw deden zij baanbrekend onderzoek naar malaria. De Nussenzweigs, nu tachtigers, werken op dit moment aan de verbetering van de effectiviteit van hun vaccin.

Water filteren met een boek
In Afrika ten zuiden van de Sahara hebben 358 miljoen mensen geen toegang tot betrouwbaar drinkwater. Nu hebben onderzoekers een boek geproduceerd over veilig water waarvan de pagina’s als waterfilter kunnen dienen. Bij tests in Zuid-Afrika, Haïti, Kenia en Bangladesh bleek het papier meer dan 99 procent van de bacteriën uit het water te halen. Met een pagina kan tot 100 liter water gezuiverd worden.
Dr. Teri Dankovich, een onderzoeker aan de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh, die leiding gaf aan het meerjarige onderzoek waarbij het papier werd ontwikkeld, hoopt snel te kunnen beginnen met veldproeven waarbij mensen ter plaatse de filters zelf gaan gebruiken. Op elke pagina staan in de lokale taal instructies voor het gebruik.
“We moeten zorgen dat de mensen zelf dit in handen krijgen om te kunnen zien wat de echte effecten ervan zullen zijn”, zegt dr. Dankovich.

Een vaccin tegen longkanker
Alle cellen, ook kankercellen, hebben meerdere natuurlijke ‘groeifactoren’ nodig om zich te kunnen vermeerderen. Cubaanse wetenschappers lijken nu een opmerkelijk effectief vaccin te hebben ontwikkeld, CimaVax, om de productie door het lichaam van de epidermale groeifactor (EGF) te remmen, die bepaalde kankercellen nodig hebben. Klinische tests waren succesvol.
Dr. Kelvin Lee van het kankerinstituut Roswell Park in New York zei dat mensen met uitgezaaide longkanker die CimaVax toegediend kregen aanzienlijk langer in leven bleven dan mensen die het middel niet kregen. Dr. Lee heeft nu toestemming gevraagd aan de Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration om een trial-
onderzoek te doen. “Er zijn veel andere kankersoorten die EGF als groeifactor gebruiken”, zegt hij. “Dat zijn darm-, borst-, hoofd- en nek-, pancreas- en prostaatkanker.” Dat betekent dat CimaVax ook de groei van die kankers mogelijk kan vertragen of zelfs stoppen.

Deel het met uw vrienden

PinIt